Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Skip Navigation LinksKor > Suksesstur for norske dirigenter til Salt Lake City.

Suksesstur for norske dirigenter til Salt Lake City.

​​​​​​17 dirigenter fra Norges Korforbund deltok på ACDA sin nasjonale dirigentkongress i Salt Lake City. 

​​17 dirigenter fra Norges Korforbund deltok på ACDA sin nasjonale dirigentkongress i Salt Lake City sammen med 6000 andre. ​


(Alle bilder i artikkelen må krediteres Jo Ryen)  

Dirigentvirket kan være en ensom post. Svært mange dirigenter savner et miljø rundt seg å bli stimulert- og utveksle lærdom i. En dirigent er forventet å øse av sin tilsynelatende uutømmelige kilde av kunnskap hver uke for å holde koret "i ånde". Dirigenten skal sette seg musikalske mål for utviklingen av sangerne, samt sette seg inn i ny forskning og kunnskap på flere områder, blant annet sangteknikk og ikke minst passende repertoar for koret. 

Dette har Norges Korforbund tatt på alvor, og musikkfaglig ansatte i forbundet har årlig invitert kordirigenter med til arenaer hvor det legges vekt på, og legges til rette for faglig utvikling av dirigent- og korkompetanse. 

Tidligere dirigentreiser har gått til bl.a korkonkurranser og kongresser i Maribour i Slovenia, Cuba, Riva del Garda i Italia, Stockholm og ACDA sin nasjonale korlederkongress i Dallas. 

ACDA er den nasjonale korlederorganisasjon i USA, og de arrangerer sine nasjonale konferanser hvert andre år. ​Neste gang er i Minneapolis i 2017. Les mer om ACDA >>> HER. ​​

Den 24.februar 2015 satte 17 forventningsfulle dirigenter nesen mot vest for å "snuse opp" et spennende program med noe av den beste kompetansen USA og verden kan by på for dirigenter. Internasjonalt kjente og svært dyktige dirigenter, arrangører, musikere, orkester, turoperatører, utdanningsinstitusjoner og noteforleggere samlet seg i Salt Lake City, "mormonerhovedstaden" i fire dager, og våre dirigenter kunne velge og vrake i et spekket program med topp utøvere i alle aldere! 


Deltakerne fra Norges Korforbund avbildet foran det flotte orgelet i Mormonernes Tabernakel i Salt Lake City. ​


Dirigenter i Salt Lake City.jpg

Bakerst fra venstre: Anne Opedal (Bærum), musikkfaglig korkonsulent i Norges Korforbund Sør-Øst Inger-Pernille Stramrud, Rosita Zindulyte (Haugesund), musikkfaglig korkonsulent i Norges Korforbund Midt Tove Ramlo-Ystad, Rannveig Skillingstad (Levanger), Anne-Britt Henriksen (Nittedal). Mona Bekkhus-Wetterberg (Hobøl), Peter Bekkhus-Wetterberg (Hobøl), Ketil Jule Bjørnstad Belsaas (Kongsvinger).​ Fremst fra venstre: Christine Wille Jordheim, Guro Olsen Gjestvang (HINT), Elin Persson (Surnadal), Ingrid Eggen (Tylldalen), Ingvild Aas (Røros), Jo Ryen (Os i Østerdalen) og Johnny Bakken (Sortland). (Ikke med på bildet: Jan L. Jacobsen (Bergen))

Deltakerne kunne "bade" i et spennende programmet for kongressen med et variert tilbud med temaer som passet for alle. Den største utfordringen lå i å ikke velge vekk noe en ville angre på.


Det omfattende programmet: 


Programmet besto av blant annet "Interrestsessions" (72 temaer som ble belyst og behandlet ), "Readingsessions" (temavis primavistasang av diverse nytt repertoar for alle typer kor) og "Round table at a glance" (temadiskusjoner omkring 64 aktuelle fokusområder som omhandlet korsang.)

Det var mulig å høre fra 9 til 12 kor hver dag de fire dagene kongressen varte, og i alt deltok 45 kor og vokalgrupper under konferansen. (Eksempelvis kunne man høre både King Singers og The Real Group i en og samme konsert.) 


Noteutstillingen: 


Noteforleggere og arrangører fra hele verden hadde også samlet seg til kongress i Salt Lake City. Man kunne treffe og slå av en prat med blant annet både Ola Gjeilo og Jaakko Mäntyjärvi. Noteforlag som SULASOL, Hal Leonard og GIA Publishing hadde noen av mange stands hvor også overveldede norske dirigenter kunne gjøre dypdykk i et variert utvalg av arrangement for kor, samt spennende og relevant lektyre med kor- og korledelse som tema. 

Noteutstilling i Salt Lake City.jpg

Enklete deltakere klødde seg i hodet i undring over hvordan man på forsvarlig vis kunne unngå straff for overvektig bagasje på tur hjem. Opptil halvmetere med notefylt papir ble meldt observert i diverse sekker og kofferter hos mange av de norske dirigentene. 

Noter.jpg

Det allsidige programmet omfattet også dirigentkonkurranser for unge og eldre dirigenter, samt masterclasses, alt åpent for observatører. ​​


Et sosialt lærerrom for dirigenter. 


Det er vanskelig å ikke bli "høy" på å tilbringe tid sammen med andre dirigenter, og den sosiale siden ved å reise på inspirasjonstur bør ikke undervurderes. Praten i vår meget velfungerende gruppe dirigenter dreide seg stort sett om kor uansett hvor og når man traff hverandre. Utveksling av erfaring og kunnskap fløt jevnt, og flere deltakere uttrykte stort velbehag ved å kunne lufte problemstillinger i et fora bestående av likesinnede. Slikt blir det trivsel av, også i ei aldersspredt gruppe. Kompetanse og fartstid var aldri tema, og en tilstrebet "ikkepretansiøs" tone preget stemningen under hele turen som varte i 7 dager fra avgang til retur. 

Siste kveld og finalen på kongressen ble naturlig nok tilbrakt i LDS Conference Center, nærmeste nabo til Mormonernes Tabernakel, et rom som kan huse 21 000 tilhørere eller to jumbojeter i bredden. Her medvirket det veldige "The Mormon Tabernacle Choir", "Orchestra at Temple Square", "USAs The Singing Sergeants", m.fl. Dette ble en meget verdig musikalsk avskjed for dirigenter og korledere fra hele USA og store deler av verden! 

En video fra avslutningssermonien kan sees >>> HER. ​

Dette var finalen på en jubelreise i slike øyeblikk over fire dager. Etterpå var alt annet overflødig. Våre dirigenter tok en myk kveld på hotellet og trykket på lagre før vi forsvant østover over Rocky Mountains mot våre egne viktige kor i Norge. 

ACDA holder sin neste kongress i Minneapolis. Norges Korforbund planlegger å gjenta suksessen da, så vi ber alle interesserte dirigenter holde av  8.-11.mars i 2017. 

P1060049.jpg ​

Reiseledere, tilrettelggere og Norges Korforbunds representanter på dirigentturen til Salt Lake City var musikkfaglig korkonsulenter Tove Ramlo-Ystad og Inger-Pernille Stramrud. 

Inger-Pernille Stramrud
05.03.2015