
Velkommen til festival for sceniske kor
Norges Korforbund
arrangerer festival for sceniske kor i Den Norske Opera & Balletts fantastiske
øvingslokaler og scener fredag 31. august til søndag 2. september 2018.
Stadig flere kor lager konserter og forestillinger som kombinerer korsang og andre sceniske uttrykksformer så som opera, musikkspill, musikaler og teater. Nå har vi i Norges Korforbund laget et tilbud til denne typen kor også. Vi har lyst til å tilby våre sceniske kor en faglig boost og en arena for å dele erfaringer. På sensommeren inviterer vi derfor for første gang til en festival for sceniske kor i Den Norske Opera og ballett der vi disponerer scene 2 og øvingslokaler.
Sceniske kor har en helt annen tradisjon enn vanlige kor i sin virksomhet, og har behov for andre tilbud, så som skuespillerteknikk/teatersport, operasangteknikk, dansestiler etc. Det vil også kanskje være behov for grunnleggende opplæring innen økonomi, kostyme, maskering, regi og scenografi for de kor som selv vil sette opp forestillinger.
Det vil bli holdt fire rullerende seminar på lørdagen. Det vil bli kurs i:
- Regi
- Teatersport
- Koreografi
- Sangteknikk
Helgen vil bli spekket med faglig innhold. Det vil bli omvisning i operaens innerste gemakker, eget seminar for dirigentene med innstudering av opera og musikal som tema. Festivalen vil avsluttes med forestilling på scene 2, og på søndagen vil korene kunne jobbe med regissør som veileder på sitt eget stoff. Det vil selvsagt også være sosiale samlinger der korene har mulighet til å dele erfaringer og nyte sommerkvelden ved Oslofjorden.
Denne festivalen vil passe for alle kor som har en ambisjon om å utvide sine kunnskaper om disse temaene, den vil passe for opera/musikalkor som ønsker å utvide sin horisont, og revygrupper som vil øke sin kunnskap om musikkteater.
Sceniske kor er noe for seg selv
Å lære seg hvordan man skal opptre på en scene vil utvikle den enkelte sanger og koret som helhet. Improvisasjonsteknikker og skuespillertrening er gruppedannende - og trygghetsskapende aktiviteter som kan være med på å styrke sangernes mestringsfølelse, respekt for hverandre og samarbeidsevner.
Som sceniske kor jobber man både med kroppsspråk, mimikk, blikk, stemmebruk og andre fysiske handlinger som sceneslåssing, hvordan lytte, agere og reagere, holde fokus og balanse, hvordan holde rytmen i forestillingen og ikke minst hvordan til slutt sy sammen det hele til en forestilling. I tillegg vil et kor som blander musikk inn i alt dette ha glede av koreografi, f.eks forskjellige danser, bevegelsesmønster og å opptre i samlet tropp.
Å arbeide med et manus er som regel regissørens verk, men et kor har sjelden tilgang på en profesjonell regissør. Derfor kan det være greit å med noen basiskunnskaper i hvordan man utarbeider en dramaturgisk analyse, hvordan bestemme virkemidlene og ikke minst hvordan arbeide med manuset i lag med aktørene. Kartlegging av hvilke ressurser koret har er viktig, trengs det solister/profesjonelle? trengs det dansere og hvilken type orkester/musikk vil være det beste for forestillingen?
Organisering
Den Norske Opera & Ballett har stilt til disposisjon flere øvingssaler, instruktører og scene2 i følgende tidsrom.
Overordnet program
Fredag 31. august
Kl 18.00 Påmeldte kor ankommer. Omvisning i operaen, tildeling av garderober, gjennomgang av helga.
Kl 19.00 Generell presentasjon av operaen og «Scenerommet» Den Norske Opera & Ballett – formål og tjenester ved Gisle Stenersen
Kl 20.00 Avslutning med musikalske innslag. Kvelden fri.
Lørdag 1. september
Seminarene går i fire runder av 1t og 45 min
Seminar 1: Regi (1 instruktører)
Seminar 2: Teatersport (1 instruktør)
Seminar 3: Koreografi(1 instruktør)
Seminar 4: Sangteknikk opera (4 instruktør +rep)
Korene fordeles noenlunde likt (3 og 3 kor)
Tidskjema
Rullering 1: 09.00 – 10.45
Rullering 2: 11.00 – 12.45
Rullering 3: 13.30 – 15.15
Rullering 4: 15.30 – 17.15
17.00
–
17.30
Fellessamling med spørsmål (scene 2)
19.00
-
Sosial samling på SALT.
Det serveres bacalao med brød kr 149. Alle rettigheter.
Dere betaler på stedet.
Meget populært sted på Langkaia rett over sundet for operaen. 5 min å gå.
Se etter
fiskehjeller
!
Vi får lov å synge!
Samme helgen er det utstilling på stedet:
«HANDMADE IN NORWAY CURATES
–
SALT NIGHT MARKET»
Søndag 2 september
Gjennomføring av forestillinger Scene 2.
09.00 - 12.00 Forberedelser forestilling
De korene som vil ha en forestilling bruker hele dagen til forberedelser til sitt kvarter med forestilling på scene 2.
Det vil være nødvendig med regissør som instruktør samt pianist som repetitør. Koreograf hvis dans.
Prøvesal bak scene 2 + scene 2.
Det blir ingen scenografi, eventuelle rekvisitter tas med av korene.
Korene melder inn synopsis 2 uker før seminaret.
Kostymer og eventuelle masker må ordnes av korene selv.
Tidskjema
Hele dagen etter behov og hvor mange kor som melder seg.
12.00
–
14.00 Forestillinger
Plan vil bli satt opp når alt er klart.
Det settes av til 15 min forestilling for
hvert kor.
Vi avslutter med å oppføre en regissert versjon av «Gjestenes Inntog» fra operaen «Tannhaüser» av R. Wagner
i foajeen ved operaen.
Seminarer
Seminar 1 | REGI |
Instruktør Ronald Rørvik | Sted: Prøvesal 1 |
 | I lag med ett eller flere andre kor vil dere bli instruert inn en scene fra operalitteraturen. Ronald har meget god erfaring med amatører, og har satt opp utallige forestillinger rundt i landet. Han vil også legge stor vekt på grunnleggende trygghet og sangernes mestringsfølelse. Ronald vil også være veileder ved innstudering av søndagens forestillinger på scene 2. |
Seminar 2 | TEATERSPORT |
Instruktør Anthony Totino | Sted: Orkesterprøvesalen |
 | Anthony Totin (også kjent som Tony) var en av de opprinnelige medlemmene av Loose Moose theater i Calgary (a.n.n.o. 1977) som er regnet som gruppen som startet hele Teatersport bølgen.
Idag er han regnet som en av Norges fremste eksperter på Improvisert teater. Tony er selv improvisatør og regissør som både spiller og holder kurs rundt i landet. Han vil jobbe med kroppsspråk, mimikk, blikk, stemmebruk og andre fysiske handlinger som sceneslåssing, hvordan lytte, agere og reagere, holde fokus og balanse og hvordan holde rytmen i forestillingen. |
Seminar 3 | KOREOGRAFI |
Instruktør Tirill Andøl | Sted: Prøvesal 2 |
 | Tiril har deltatt i en rekke forestillinger, som danser og/eller koreograf. Hun har de siste årene hatt koreografi i en rekke produksjoner på Den Norske Opera & Ballett og NRK, i tillegg til årlige forestillinger og opptredener i regi av Dansesonen. Hun vil innvie oss i koreografiens – og dansen mysterier innen musikkteater, og kanskje vi kan lære oss wienervals.
|
Seminar 4 | SANGTEKNIKK |

Tone Kruse, mezzosopran 
Nanna Marie Cortez, sopran 
Markku Salonen, bass 
Svein Erik Sagbråten, tenor | Alle de fire instruktørene under dette seminaret er/har vært i operakoret ved Den Norske Opera & Ballett. De har alle stor erfaring med sjangeren musikkteater. De vil legge opp til at det innstuderes et vanskelig stykke (dere får noter etc på forhånd), enten for deg selv eller med ditt kor. Det vil også bli stemmevise øvelser i det enkelte sangfag. Vi avslutter med konsert med det innøvde verket på operataket, enten på lørdag kveld eller søndag ettermiddag. |
Pris og påmelding
Korpåmelding
Korpåmelding kr 1000 for medlemskor i NK, kr 1500 for ikke-medlemskor. Dette betales ved påmelding. I tillegg kommer en betaling på 280,- kroner per korsanger. Påmeldingsfrist 15. mai.
Det er plass til maks 12 kor, så vær tidlig ute med påmeldingen.
Deltakerpåmelding
Påmelding av deltakere gjøres på eget skjema som blir lagt ut her. Betalingsfristen er 15. juni 2018.
Refusjonsregler
Påmeldingsavgiften for koret betales ikke tilbake etter påmelding. Påmeldingsavgift for deltakere betales ikke tilbake etter påmeldingsfristen 1. juni 2018.
Ved eventuell sykdom kan deltakere søke om å få tilbake påmeldingsavgiften ved å bruke sin egen reiseforsikring og fremvise legeattest..