Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
Skip Navigation LinksKor > Korøving i koronatid

Koraktivitet i koronatiden

Her følger konkrete idéer, forslag og råd som vi har samlet fra flere iderike dirigenter og korledere.
Denne idébanken blir utviklet i forbindelse med at koronaviruset begrenser koraktivitet våren 2020. 

Følg gjerne med på Facebooksiden Korøving i koronatiden eller se de ferske videoene som Prots har laget for Norges Korforbund. 

Fysiske øvelser med utgangspunkt i ny veileder:

Norsk musikkråd har publisert en veileder for hvordan man skal gjennomføre fysiske øvelser med tilstrekkelige smitteverntiltak. (Her finner du den). Her er noen tips til for hvordan kor kan øve på denne måten: 

 • Prøv å motivere koret til å møtes og øve sammen igjen. 
 • Sjekk krav til størrelse på romareal i veilederen. Ta høyde for at rommet er stort nok for antall sangere.
 • Øv i flere små grupper etter hverandre, enten kvartetter/kvintetter eller stemmergrupper. La gruppene rullere. Pass på at rommet tømmes før neste gruppe kommer inn. 
 • Dele koret opp i minikor som møtes og streame øvelsen til dem som ikke er tilstede. 
 • Det er også mulig å øve under åpen himmel. Da er rom-volumet underordnet, men andre smittevernregler må overholdes. 

Digitale øvelser

Her er forskjellige idéer for å gjennomføre korøvelser digitalt og over nett: 

Zoom, digitalt verktøy for korøvelse via nett: 
Andre måter å øve digitalt på: 
 • Øve med kvartetter /kvintetter enten på nettet eller via å samles. Dette streames direkte til resten av koret via Facebook eller YouTube. Send ut en plan til koret i forkant, slik at man gjør det lett å følge med.
 • Stemmepleie. Lag korte videoer som sangerne kan bruke til oppvarming og stemmepleie. Tilrettelegg gjerne øvelsene i henhold til hver enkelt stemmegruppe. Velg øvelser som vedlikeholder stemmeregisteret. Del materialet på korets interne nettsider eller facebookside. 
 • Invitér en sangpedagog til å lage et «web-seminar» i stemmebruk til koret ditt. 
 • Musikkteori/notelære. Det finnes en del materiale på nett. Finn noe som egner seg for ditt kor, eller ta utangspunkt i korets repertoar og konkretisér kunnskap omkring egne noteutfordringer. Koret trenger ikke å lære alt på en gang. Avgrens fokus, og la sangerne føle at de mestrer noe før de lærer nye ting. 
 • Lag en morsom quiz om repertoar og musikkteori. Dette kan brukes både under øvelsen eller etter nettøvinga som en sosial samling for dem som ønsker det. Quiz kan lages på flere måter. Enten bare med en e-post til kormedlemmer eller ved å bruke verktøy som Kahoot eller Google skjema.
 • Som supplement til Zoom og andre digitale platformer kan man sjekke ut appen A cappella. Her spiller dirigenten inn videoer hvor hver enkelt stemme synges inn på "klikk". Appen setter filmene sammen, og det er mulig å distribuere resultatet til koret via facebook, youtube, el. Koret får dermed høre hele arrangementet, hvordan sangen blir etter at den er innøvd, og sangerne kan øve sin egen stemme sammen med hele harmonigrunnlaget. Denne appen egner seg spesielt godt til innøving av nytt repertoar.  
 • Øv sangernes gehør. Her er en nettside hvor du finner mange tips og ideer som du kan gi sangerne som oppgaver både digitalt og under en fysisk øvelse. 
 • Man kan lage stemmefiler til sangerne som spilles eller synges inn med f.eks en telefon med taleopptaker. Det er også mulig å kjøpe slike filer fra nettet. Sangerne får dermed en mulighet til å øve inn sin egen stemme i ro og mak hjemme. Her er et blogginnlegg fra Korbloggen som handler om produksjon og bruk av stemmefiler. 
Oppvarming hjemme og vedlikehold av stemmen. 
 • Noen dirigenter ber sangerne om å varme opp på egenhånd hjemme. Mange sangere synes dette er veldig utfordrende. Her er det mye hjelp å finne på youtube, for eksempel denne filmen hvor vi følger et amerikansk kor som varmer opp med sin dirigent Roger H. Hale. Han har også flere andre videoer på nett som omhandler stemmepleie. Sjekk dem ut her. 
 


Hva øver man på under digitale øvelser: 
 • Det er mulig å øve både på nytt og gammelt repertoar på nett. Men mange sier at de har best erfaring med å øve inn nytt repertoar, gjerne enkle firstemte satser uten for mange rytmiske utfordringer. 

Repertoar og øvingsfiler

For mange vil det nå være spesielt aktuelt å lete etter nytt repertoar og gjerne med tilgjengelige øvingsfiler på nett. Denne artikkelen på Korbloggen gir introduksjon til ulike verktøy der øvingsfiler til mye kormusikk er tilgjengelig.

Her er en del nettbutikker som tilbyr noter til digital nedlasting som PDF:

Dirigentliv dusj zoom.png

Test

Rutiner for korøving i koronatiden nynorsk.docx