Skip Navigation LinksKor > Medlemsfordeler > TONO-avtale

TONO-avtale

Som medlem av Norges Korforbund er ditt kor dekket av en kollektiv avtale med TONO. Denne gjelder konserter som korene selv arrangerer. Norges Korforbund betaler vederlag til TONO for korene for korkonserter med billettinntekter under 50 000,-, men korene plikter å rapportere hvilken musikk som er brukt på en konsert.

Innrapportering

Korene må sende inn program til TONO fra alle konserter slik at TONO skal kunne betale opphavspersonene i de ulike musikkverkene. Et trykt konsertprogram er tilstrekkelig så lenge det inneholder opplysninger om komponist, arrangør og tekstforfatter. Rapportene sendes fortløpende og seinest i januar påfølgende kalenderår.

Musikkrapport TONO.doc

Det går også an å fylle ut et musikkrapportskjema på TONOs nettsider eller sende konsertprogrammet på mail til tono@tono.no

Hva avtalen gjelder

• Konserter koret selv arrangerer med brutto billettinntekter på inntil 50.000 (eventuelt maksimum 500 besøkende, dersom det ikke  kreves billettinntekter). Eventuell billettavgift kan trekkes fra bruttobeløpet.
  • Konserter på festivaler, innenfor samme billettinntektsramme.
NB! For konserter med brutto billettinntekter på mer enn kr 50.000, skal koret henvende seg til TONO og betale 5 prosent av de totale billettinntektene i vederlag til TONO.

For konserter med billettinntekter over 200 000,- kroner per konsert er det en svakhet i avtalen som kan slår uheldig ut for medlemskor. Dersom du har grunn til å tro at en konsert som dere skal holde vil få billettinntekter over 200 000,-, så ber vi dere så snart som mulig ta kontakt med oss på e-post post@korforbundet.no.

Ved rapportering er det viktig at koret opplyser hvem som er "ansvarlig arrangør" (og kontaktperson) når melding om en opptreden sendes inn til TONO. Det er det arrangerende medlemskoret som skal levere rapport. Rapporteringen har ingen økonomiske konsekvenser for koret, dette er en del av avtalen med TONO.

NB! Husk å opplyse om medlemskap i Norges Korforbund.

Annen arrangør enn medlemskor

Dersom noen andre enn et medlemskor er arrangør for konserten, gjelder vanlige tariffer for konsert

Om et medlemskor er invitert til å synge på et arrangement som ikke er arrangert av et annet medlemskor, må arrangøren betale vederlag til opphavspersonene gjennom TONO. Et medlemskor må stå som arrangør for å gjøre TONO-avtalen gyldig.

Et par eksempler

Konsertserier: Dersom koret ditt har flere konserter, men med nytt publikum for hver konsert, så regnes dette som separate konserter i TONO-sammenheng. Dette gjelder selv om konsertene har akkurat samme innhold. Dersom billettinntektene er under 50 000,- for hver konsert, så er TONO-vederlaget dekket av Norges Korforbunds avtale.

Opptreden på lukkede tilstelninger: Om et medlemskor opptrer på en tilstelning som ikke er åpent for allmennheten ( julebord, seminar o.lign.) vil dette kreve TONO-rapportering fra firmaet/arrangøren fordi opphavsmennene har en enerett og krav på vederlag. Da gjelder vanlige tariffer​ for ikke-​medlemmer

Sang på  institusjoner: Om et kor synger på et sykehjem, skole eller annen kommunal institusjon, har kommunene avtale med TONO og koret slipper å rapportere musikkbruken, det er kommunens ansvar.

Avtalen mellom TONO og Norges Korforbund omfatter ikke

• Musikkdramatiske verk som musikal og opera, herunder såkalte konsertversjoner eller andre utdrag av slike. Det man er opptatt av her er at korene ikke kan fremføre hele musikkdramatiske verk. Man kan heller ikke lage sine egne konsertversjoner med mange verk fra samme musikal. MEN det er selvfølgelig helt greit å fremføre enkelstående melodier og låter fra musikalen/det musikkdramatiske verket på en konsert og som da skal rapporteres til TONO på vanlig måte.
  • Internett/online/mobil.  NB! TO​NOs samtykke må innhentes på forhånd.
  • Lydfesting/innspilling av musikk.  NB! NCBs samtykke må innhentes på forhånd hvis opptaket skal brukes i kommersiell sammenheng eller publiseres på annen måte.
  • Komposisjon av bestilte musikkverk (bestillingshonorar) og leie for bruk av notemateriale.

Om TONO

TONO er en medlemsorganisasjo​n for opphavsmenn og rettighetshavere av musikkverk. TONO forvalter rettighetene og betaler ut kunstnernes vederlag.

Om NCB

NCB står for Nordisk Copyright Bureau og forvalter de nordiske rettighetshaveres lydfestingsrettigheter. I likhet med TONO har NCB gjensidighetsavtaler med søsterselskaper i andre land og forvalter utenlandske rettighetshaveres rettigheter i det nordiske området.

Hvilke regler gjelder når? Er dere u​sikre på regelverk knyttet til levende framføring av verker eller innspilling av lyd? Gå til hjelpetjenesten www.clara.no som drives av de store rettighetsorganisasjonene.