Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

Om oss

Fane NK Østerdalen.jpgØsterdalens sangerforbund 

​​ble stiftet på et møte i Elvarheim i Elverum 10. januar 1909. Da hadde sangere i dalen lenge snakket om et samarbeid korene imellom. 

Mannskorene hadde vokst fram sakte men sikkert etter at det første av våre medlemskor, Røros Sangforening, ble stiftet i 1848. '

Sangerstevne​

​Allerede i stiftelsesåret ble det første sangerstevnet arrangert. Det skjedde i Elverum i pinse​helgen. Her deltok ca. 100 sangere fra Løten, Stor-Elvdal, Åmot, Tynset og Elverum. 

Sangerstevnet​ er fortsatt et viktig møtested for lagets sangere og dirigenter, og arrangeres nå annethvert år. Det 57. i rekken ble arrangert i Elverum 8.-10. juni 2018.  ​

Forbundsfana

​​​I 1914 ble forbundets fane (bilde til høyre) høytidelig avduket før avreise til Landssangerstevnet i Kristiania. Fana ble malt av maler Gran. Denne følger fortsatt sangerne fra stevne til stevne, med en høytidelig overrekkelse fra arrangørkor til arrangørkor ved slutten av hvert sangerstevne.  

Mannskorbastion

​Østerdalens Sangerforbund vokste jevnt og trutt i takt med stifting av stadig nye mannskor. Det ble etterhvert en solid mannskorbastion. Først i 1976 vedtok årsmøtet å åpne for at andre type kor kunne bli medlemmer. Hernes Korforening og Elverum Damekor var de første korene i Østerdalens Sangerforbund som ikke var rene mannskor. Her er det verdt å nevne at Tynset Damekor ble stiftet så tidlig som i 1906, men de ble ikke medlem i forbundet før i 1981. 

I dag er mannskorene i mindretall. Ni mannskor, fem damekor og elleve blandetkor utgjør i dag medlemskorene i Norges Korforbund Østerdalen. 

​Regionen vår strekker seg langs Glomma fra Våler i sør til Røros i nord, og mot Trysil i øst og Stange i vest. 

På årsmøtet 16. februar 2002 ble det vedtatt å skifte navn fra Østerdalens Sangerforbund til Norges Korforbund Østerdalen.

Følg Norges Korforbund​ Østerdalen på Facebook!​

Sangerfellesskap og læring

​Det var behovet for et fellesskap som fikk sangere i Østerdalen til å forene seg under samme fane. Og det var ønsket om å møtes og synge sammen som førte til at sangerstevnet kom i gang allerede i 1909. Dette møtestedet er fortsatt viktig for våre sangere og dirigenter, og er derfor et arrangement Norges Korforbund Østerdalen holder høyt! 

De senere årene er sangerstevnet også blitt en viktig arena for læring. Det arrangeres seminar​ med gode instruktører både for mannskor, blandetkor, damekor og dirigenter, i tillegg til at korene får vist seg fram både kunstnerisk og sosialt. 

I 2013 fikk vi en ny møtearena. Da arrangerte vi korvake på Røros​ for første gang. Røros kirke danner rammen rundt både konsertopplevelser og seminar med gode instruktører for sangere og dirigenter. Den neste korvaka arrangeres i 2019.​​

​Hverdagsutvikling

​​​​Norges Korforbund Østerdalen mener det er viktig for medlemmene å bli kjent med hverandre på tver​s av korgrenser og kommunegrenser. Det er også viktig å tilby gode muligheter for læring og videreutvikling. Derfor holder vi sangerstevnet høyt. Og vi jobber for å gjøre Korvake på Røros til et helt unikt tilbud. 

Men det må jobbes jevnt og trutt også mellom de store anledningene. Vi støtter derfor kor som vil delta på ordningen med kurset "Med stemmen som instrument". ​Det er et kurs som kan gjennomføres på hjemmebane, i egne øvingslokaler. ​​

I tillegg arrangerer vi årlig egne kurs og seminarer for medlemmene våre.  

​​