Skip Navigation LinksKor > Kor og korona - oppdaterte råd

Kor og korona - oppdaterte råd

På bakgrunn av regjeringens nye tiltak for å hindre spredning av korona, ber vi våre medlemskor om å avlyse alle koraktiviteter – i første omgang frem til etter påske – 14. april. Denne anmodningen omfatter både konserter, fellesøvelser, stemmeøvelser, årsmøter og sosiale aktiviteter.

På generelt grunnlag vil vi anbefale de korene som har mulighet til å fortsette å betale dirigenten på vanlig måte. Det er viktig å gå i dialog med dirigenten og sammen se om det er grunnlag for å gi korsangerne alternative opplegg slik at noe aktivitet kan fortsette. Dirigenten kan for eksempel sende ut noter og øvingsfiler slik at korsangerne kan øve hjemme. Det går også an å få til en løsning der avlyste øvelser kan tas igjen som ekstraøvelser på et senere tidspunkt. Mange dirigenter kan også bruke tiden nå til ekstra innøving av partitur, til utarbeidelse av konserter og prosjekter, og til egenutvikling, noe som også vil komme koret til gode.

Dette er vår generelle anbefaling, men vi vet at korene er i svært ulike situasjoner nå. Ta gjerne kontakt med oss for å diskutere situasjonen for ditt kor.

Stortingets krisepakke

Oppdatering 24. mars kl. 10.34: Stortingets krisepakke vil omfatte dirigentene i varierende grad. Det er fortsatt en del uavklarte spørsmål rundt denne pakken. Vi vil komme tilbake med våre råd så snart vi har fått fakta avklart, og sender da e-post til alle kor. Inntil videre kan vi anbefale å lese denne informasjonssiden om krisepakken hos Creo (Norges største kunstnerorganisasjon, der mange dirigenter er medlem). Vi gjør oppmerksom på at det Creo skriver om permittering kun gjelder fast ansatte dirigente. Innleide dirigenter faller inn under kategorien "selvstendig næringsdrivende og frilansere".

Utgifter og avtaler knyttet til konserter

Vi anbefaler at dere utsetter konserter, heller enn å avlyse dem. Mange kor har pådratt seg kostnader knyttet til konserter som nå blir utsatt eller avlyst. Det kan for eksempel dreie seg om leie av lokaler. Disse avtalene vil falle innenfor det som heter force majeure, noe som gjør at dere blir fritatt fra avtalen uten å betale, også selv om dette ikke framkommer direkte i avtalene.

Presisering: Dette gjelder avtaler som ble inngått før korona-faren ble kjent i Norge. Dersom dere skal inngå noen nye avtaler nå, bør dere ta med følgende setning i avtalen: "Avtalen bortfaller uten noen forpliktelse dersom den ikke kan gjennomføres grunnet koronaviruset."

Kulturlivet rammes hardt

Denne situasjonen går hardt ut over mange aktører i kulturlivet. Sammen med andre organisasjoner arbeider vi for at regjeringen skal sette i gang flere tiltak som kan avhjelpe krisen i kulturlivet.

Støtteordninger

Vi jobber nå med løsninger for at korene ikke skal få redusert utbetaling av støtteordninger som følge av denne situasjonen. Vi er blant annet i dialog med Musikkens studieforbund om å kompensere bortfallet av voksenopplæringsstøtten for disse ukene.

Vi holder dere oppdatert

Her på kor.no/korona vil dere til enhver tid finne den siste informasjonen vi har å gi. Vi kommer til å gi nærmere beskjed angående ukene etter påske når den tiden nærmer seg.

Vi anbefaler at både dirigenter og korsangere blir med i Facebook-gruppen vår "Korøving i koronatiden". Der vil både sangere og dirigenter finne mange nyttige tips i disse tider. Husk også å følge Norges Korforbund på Facebook!

Administrasjonen

Administrasjonen i Norges Korforbund vil være operativ som vanlig og vil kunne gi dere råd. Det er stort trykk nå, så responstiden kan være noe lenger enn normalt.

Fortsett med å synge

I tiden framover gjelder det å holde på humøret og støtte hverandre. Helseministeren sa på pressekonferansen 12. mars at en tur i skog og mark er anbefalt og lovlig. For egen regning vil vi anbefale at dere synger også – det hjelper for det meste.

Ta godt vare på både sangere og dirigenter de neste ukene!

Spørsmål?

Ta kontakt med oss på: post@korforbundet.no, eller telefon 22 39 68 50 (hverdager kl. 9.00-15.30)

Oppdatert 24. mars 2020 kl. 10.34. Siden vil bli oppdatert ettersom situasjonen endrer seg.