Mange har blitt rørt og engasjert av Demenskoret på NRK. TV-serien, som så fint har satt søkelyset på hvordan det å synge sammen kan bidra til livsglede, fellesskap og gode øyeblikk for mennesker med en demensdiagnose og deres pårørende.
Foto: NRK
Serien gir også innsyn i noen av utfordringene som pårørende står i, og forskningen som langt på vei viser at musikk og sang blant annet kan bremse utviklingen av sykdommen. Den aller viktigste innsikten er allikevel at å synge i et tilrettelagt kor gir stor glede!
Det er mye god helse i å synge sammen!
Vi i Norges Korforbund organiserer 30 000 mennesker som ukentlig kjenner på gleden over å synge sammen. Vi er ikke i tvil om at sang i kor gir glede, fellesskap og mestringsfølelse i alle livets faser.
Vi håper TV-serien kan bidra til at flere kommuner i landet kan få etablert sitt Demenskor. Det vil gi flere mennesker med en demensdiagnose gode opplevelser i hverdagen, og dermed flere gode leveår, som det heter i målsettingen fra Helsedirektoratet.
Å etablere og drive et kor krever kunnskap, men vi mener at å lykkes med et Demenskor krever flere typer kompetanse. Mennesker med en demensdiagnose trenger trygghet og god tilrettelegging av praktiske gjøremål. Det kreves både økonomiske og menneskelige ressurser for å skape en god ramme.
Vi vil derfor oppfordre norske kommuner til å øremerke midler til dette. Kommunen bør være initiativtaker og legge til rette for Demenskor med alt det innebærer.
Har vi dirigenter som kan ta oppgaven?
Senter for forskning i musikk og helse (CREMAH) ved Norges Musikkhøgskole, har hatt ansvar for undersøkelsen som har blitt gjennomført med NRKs Demenskor. De følger nå opp med en undersøkelse i samarbeid med Norges Korforbund der de vil kartlegge muligheten for å finne dirigenter som kunne tenke seg å starte Demenskor rundt omkring i landet.
Sang i eldreomsorgen
En demenssykdom har mange stadier og mennesker er forskjellig og har ulike behov.
Mennesker som bor på institusjon har også behov for positiv aktivitet i hverdagen, og det finnes allerede flere gode initiativ for å få mer sang inn deres hverdag. Sang i eldreomsorgen er en av hovedsatsningene i Krafttak for sang. Det innebærer at ansatte, frivillige og pårørende får opplæring av bruk av sang med beboere, noe som viser seg å ha svært positiv effekt.
Pasienter uten språk husker og synger med på sangteksten, forteller helsepersonell som jobber med demenspasienter på sykehjem.
Norges Korforbund vil fortsatt støtte initiativ for sang og allsang på alle landets demensavdelinger i samarbeid med Krafttak for sang.
Norges Korforbund mener at norske kommuner må prioritere midler til å etablere godt tilrettelagte sangtilbud til demente også utenfor institusjonene. Å synge i kor kan bidra til mange gode øyeblikk og flere gode leveår for mennesker med demens og deres kjære, og dermed økt livsglede!
Sang i kor gir glede, fellesskap og mestringsfølelse i alle livets faser!