Forside / Aktiviteter og konserter / Sommerkorskolen / Dirigentkurs

Fem ulike dirigentkurs

Fem ulike dirigentkurs

Foto: Magnus Skrede

Dirigentkurs nivå 1 
Dette er et basiskurs for kordirigenter. Målgruppen er de som ikke har dirigert før, men som har lyst å lære det mest elementære som slagfigurer, hvordan starte og avslutte en sang etc. Passer også godt for korister som kan tenke seg å være hjelpedirigent i koret.

Jon Flydal Blichfeldt er utdannet cellist og kordirigent fra Griegakademiet i Bergen og Universitetet i Tromsø. Han er en svært engasjert og energisk person som nå lever av å være kordirigent på heltid. Korene han dirigerer er Osterøykoret, Bergen Mannskor og Ole Bull Kammerkor. Det sistnevnte var han også med og etablerte. 

Jon har med sine kor deltatt i mange korkonkurranser og oppnådd svært gode resultat. 

Repertoar- nivå 1 
Scarborough Fair - trad engelsk
Ave Maria for håp - Irene Adolfsen Wenæs
Mitt hjerte er ditt - arr. Hans Waagø
Lullabye (Goodnight, My Angel) - Billy Joel, Kirby Shaw
Och jungfrun hon går i ringen - arr. Hugo Alfvén
Fame - arr. Jeff Funk

Heidi Granlund

Foto: Markus Søgård

Dirigentkurs nivå 2

Kan du slagfigurene og har den grunnleggende opplæringen i dirigering - er dette riktig kurs for deg. Målgruppen er de som helst dirigerer et fast kor, men som ønsker å gå et skritt videre. Fokuset vil være fra teknikk til musikk, og også berøre emner som dirigentens rolle som leder og som kulturarbeider.  

Heidi Granlund bor på Ridabu og er nesten nabo med Toneheim folkehøgskole. Der har hun jobbet siden 2002, og underviser i sang, kor, barnekorledelse og gehør / musikkteori. Hun studerte bed Østlandets musikkonservatorium og tok videre sangutdanning og hovedfag (master) i korledelse ved Norges Musikkhøgskole. Hun har gått på kurs i rytmisk korledelse ved konservatoriet i Aalborg og tatt årsstudium i Komplett sangteknikk. Hun har tidligere jobbet som distriktsmusiker i Namsos i 12 år. Som kordirigent har hun hatt uttallige seminarer og hatt mange faste kor. Nå dirigerer hun 60 glade damer i damekoret Leirets damer på Elverum, og Storhamar blandede kor, med 70 sangere.

Heidi lover en artig uke, med gode samtaler om koroppvarming, innstudering, dirigering og det å være kordirigent. La oss fylle verktøyskrinet!

Repertoar - nivå 2
Sing gently - Eric Whitacre
Så du nokke te kjærringa mi - Norsk folkevise, arr. Torbjørn Daleng
My funny valentine - Rogers/Hart, arr. Roger Emerson
Se, hvor klarner det nu opp på jorden - Folketone, arr. Henrik Ødegaard
You´ve got a friend - Carol King, arr. Mac Huff
Mu ruoktu lea mu váimmus - Svante Henryson, tekst: Nils Aslak Valkeapää, SATB

Dirigentkurs nivå 3 

Kurset er for dirigenter som allerede har god og grunnleggende slagteknikk, og som har god erfaring med kor og kordireksjon. Det forutsettes at du er dirigent for et fast kor.

 

Bjørn Andor Drage er utdannet organist fra Norges Musikkhøgskole i Oslo.

Han har vært domorganist i Bodø og er nå professor ved musikkonservatoriet i Tromsø (UiT/UMAK) og underviser blant annet i ensembleledelse. Han underviser også ved Nord universitet i Bodø.

Han har vært kunstnerisk leder for Bodø Sinfonietta og Vokal Nord – og samarbeider jevnlig med Vocal art i Bodø.

Repertoar - nivå 3
Motett Der Gerechte - Johann Christoph Bach 
Kyrie - Mondscheinsonate - Beethoven-Bierey 
Warum toben die Heiden - Felix Mendelsohn - 
Karin Boyes aftonbön  - Egil Hovland (jubilant 2024)
Nuortta, lulle, oarjje, alle - Rakel Nystabakk
Sulle rulle Gulldokka mi - Eilert Hægeland

"När man dirigerar är kroppen en spegling av musiken. Det kräver kroppsmedvetenhet för att förstå vilka muskler som ska vara avspända och vilka som ska vara aktiva för att på bästa sätt tjäna musiken i varje ögonblick. Sång är lek med luft och detta är vad dirigeringen ska inspirera till då sångarna speglar allt dirigenten gör. Balans, hållning och luftström är viktiga ingredienser för kunna gestalta musiken och ett positivt ledarskap är grunden för att sångarna ska kunna prestera bättre än de själva visste var möjligt."

Dirigentkurs nivå 4 

Dette kurset retter seg mot ambisiøse dirigenter som her kan få jobbet grundig med detaljene i musikken, betoninger, uttale, intonasjon etc. De som søker dette kurset forventes å ha grunnleggende kunnskap innen gehørtrening og musikkteori.

 

Lone Larsen er utdannet ved Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og ved Juilliard School of Music i New York.

Lone er kunstnerisk leder for VoNo (tidligere Voces Nordicae) – en ensemble med 12 profesjonelle sangere som har utviklet et eget scenisk uttrykk siden starten i 1999. Alle tar del i prosessen, og utvikler og improviserer frem resultatet, og det er dette som bidrar til det nyskapende innen korsjangeren. Lone har vært kunstnerlig prosjektleder for ”Att ha en röst” ved Folkoperan i Stockholm og har også kommet tilbake som kormester der.

Som frilans dirigent er Lone ofte engasjert til seminar og konsertprosjekt nasjonalt og internasjonalt. Hun er Professor i kordirigering ved Marie Cederschiöld Högskola i Stockholm.

Repertoar - nivå 4
Henrik Dahlgren - Vox in Rama 
Martin Åsander - O Sun of real Peace 
Stuart Beatch - The letter 
Jaakko Mäntyjärvi - Double, double toil and trouble 
Josef Rheinberger - Kyrie - Mass i Eb opus 109
Sven-Eric Johansson - Snabbt jagar stormen våra år 
Trond Kverno - Ave Maris stella 

Rytmisk korledelse med Peder Karlsson

Bli kjent med tidligere sanger i The Real Group, i dette kurset om lederskap! 
Peder Karlsson har utviklet en metode hvor han setter sangeren i sentrum.
Metoden er delt opp i tre tema: rytmikk, intonasjon og samklang. Det blir mange konkrete øvelser som blir knyttet til disse temaene.
Øvelsene blir også knyttet opp mot sangene Peder velger ut til sitt kurs, og her blir det en god variasjon av groovy, folk og jazz.

Peder Karlsson studerte komposisjon, arrangering og gitar ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, og tok siden diplomeksamen der med The Real Group i 1989.

Med The Real Group sang han over 2000 konserter og spilte inn 16 CDer frem til han sluttet i 2010.

Peder har gjort workshops for vokalgrupper og korledere over hele verden. Siden 2015 har han vært tilknyttet undervisningen i rytmisk korledelse ved RAMA Vocal Center i Århus, Danmark.

Repertoar - rytmisk korledelse:
Peder Karlsson - Gøta
Peder Karlsson - Ask Not           
Joao Donato & Gilberto Gil, arr: Federico Trindade - Emoriô 
David Lang, arr: Šipkēvics/Sørensen - Just 

Øvingskoret

Alle dirigentkursene kommer til å benytte seg av øvingskoret, som er satt sammen av 16 sangere på høyt nivå. Oddgeir Kjetilstad er dirigent for øvingskoret.

Oddgeir Kjetilstad har sin utdannelse fra Universitet i Stavanger (sang bachelor) og ved Norges Musikkhøgskole (mastergrad direksjon og kirkemusikk).
Fra høsten 2009 til juni 2023 var han ansatt som Domkantor i Stavanger domkirke med ansvar for kordriften. Her var han kunstnerisk leder for Stavanger domkor og Stavanger domkirkes guttekor, og de profesjonelle ensemblene Stavanger katedralsangere og Stavanger katedralensemble.
Kjetilstad har som sanger og dirigent jobbet med de fleste profesjonelle kor og vokalensembler i Norge, bla var han sanger i Det norske solistkor i seks år.Nå er Kjetilstad kunstnerisk leder for det profesjonelle vokalensemblet Valen vokalensemble i Stavanger.