Forside / For Kor / Regler for deling av musikk på nett

Regler for deling av musikk på nett

Regler for deling av musikk på nett

Hvordan dele videoer med musikk på nett …
… og sørge for at de som skal ha betalt får betalt.

Det har aldri vært enklere å produsere og dele videoinnhold. Vi kan filme, redigere og publisere kun ved hjelp av telefonen vi har liggende i lomma. Dette gir fantastiske muligheter til å promotere og skape engasjement på nett.

TONO-avtalen koret har via Norges Korforbund dekker kun fysisk fremføring av musikk

Dersom musikk skal deles online må det gjøres en egen avtale med TONO, slik at deling av videoer med musikk blir lovlig. Relativt korte innslag trenger ikke koste mye. 

Ta kontakt med TONO på online@tono.no for å få de nødvendige ekstra avtalene.

Vi har blitt profesjonelle

Videoproduksjoner har tradisjonelt vært noe som lages av profesjonelle aktører. Det var og er en selvfølge at film- og TV-bransjen sørger for alle godkjenninger innhentes før publisering, slik at musikkskaperne og andre rettighetshavere får betalt.

I dag er fantastisk teknisk utstyr tilgjengelig for en rimelig penge, og de fleste av oss har allerede det vi trenger for å lage videoer av høy kvalitet. Publiseringen skjer i form av deling på sosiale medier som Instagram, TikTok, YouTube og Facebook.

Med dagens delingskultur hender det at det går litt fort i svingene. Mange av oss mangler kunnskap om opphavsrett. Ikke glem at du, i likhet med profesjonelle videoprodusenter, må sørge for godkjenning av musikken, og betaling til de som har laget den, før du deler.

To ledd med rettigheter

Når vi skal bruke musikk i en video er det kort fortalt to ledd i klareringen av rettigheter: Det som skjer når vi lager videoen – Produksjonsleddet – og det som skjer når vi viser den – framføringen.

Du som lager en video, må enkelt forklart får tillatelse til å bruke musikken i filmen av de som har skrevet den. Dette kalles synkronisering, ofte forkortet synk. Hvis videoen din er promoterende eller kan forstås som en reklame, må musikkskaperne eller deres musikkforlag gi en individuell tillatelse. For andre små videoproduksjoner kan TONO gi denne tillatelsen.

For mange er ordet framføring ensbetydende med levende musikk. Når TONO snakker om framføring betyr det all offentlig bruk av musikk. En strømming av din video med musikk er dermed like mye framføring som en konsert.  

NM! Husk også at korsangerne som er med i videoen må gi sin tillatelse til at den blir delt på nett.

Sjekkliste for deg som skal dele korvideo på nett

  1. Innhent korsangernes tillatelse for å publisere på internett.
  2. Søk TONO om lov til å bruke musikken til denne videoen (synkronisering). Hvis videoen er promoterende eller en reklame må tillatelsen gis av musikkskaperne eller deres musikkforlag.
  3. Gratulerer! Du har nå delt videoen på lovlig måte.

Husk:

Hvis videoopptaket er gjort på en konsert, så må konserten i seg selv rapporteres til TONO på vanlig måte. 
Se www.kor.no/tono