Forside / Aktiviteter / Sommerkorskolen / Dirigentkurs

Dirigentkurs

Dirigentkurs

På Sommerkorskolen blir det dirigentkurs på fire nivåer slik at det dekker alt fra nybegynnerstadiet til erfarne kordirigenter. Alle dirigentene for prøve seg øvingskoret som består av 16 dyktige og erfarne sangere.

Dirigentkurs - nivå 1

Instruktør: Liv Astrid Dahl

Dette er et basiskurs for kordirigenter. Målgruppen er de som ikke har dirigert før, men som har lyst å lære det mest elementære som slagfigurer, hvordan starte og avslutte en sang etc. Passer også godt for korister som kanskje kunne tenke seg å være hjelpedirigent i koret.

Dirigentkurs 1 tilsvarer Koralliansens dirigentkurs Modul 1.

Liv Astrid Dahl er utdannet kordirigent og klassisk sanger fra Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Oslo. Hun er fast engasjert som kormester i RingsakerOperaen og som korleder i talenttilbudet Musikk på Majorstuen skole. Liv Astrid har også nylig tatt en master i hørelære ved Universitetet i Tromsø, og jobber som gehørpedagog ved Barratt Due Musikkinstitutt. Hun er jevnlig engasjert som kursholder, dommer og solist i ulike sammenhenger.

Repertoar

 • Kyrie Eleison - Erlend Fagertun
 • Laudate - Knut Nystedt
 • Jeg lagde meg så sildig - Eivind Alnæs (bearb.)
 • Svantes lykkelige dag - Benny Andersen (t. og m.) / Søren Birch (arr.) -
 • Mitt hjerte er ditt - M: Geir Holmsen, Arr.: Hans Waagø

Klikk her for pris og påmelding til dette kurset.

Dirigentkurs - nivå 2

Instruktør: Jon Flydal Blichfeldt

​Har du nødvendig grunnleggende opplæring i dirigering - er dette riktig kurs for deg. Målgruppen er de som dirigerer et kor, men som ønsker å gå et skritt videre. Fokuset vil være fra teknikk til musikk, og også berøre emner som dirigentens rolle som leder og som kulturarbeider.

Dirigentkurs 2 tilsvarer Koralliansens dirigentkurs Modul 2.​

Jon Flydal Blichfeldt er utdannet cellist og kordirigent fra Griegakademiet i Bergen og Universitetet i Tromsø. Han er en svært engasjert og energisk person som nå lever av å være kordirigent på heltid. Korene han dirigerer er Osterøykoret, Bergen Mannskor og Ole Bull Kammerkor. Det sistnevnte var han også med og etablerte.

Jon har med sine kor deltatt i mange korkonkurranser og oppnådd svært gode resultat.

Repertoar

 • Both Sides now arr. John Coates Jr.
 • Heyr himna smidur Thorkell Sigurbjørnsson/Kolbeinn Tumason
 • All things bright and beautiful John Rutter
 • I get around Beach Boys - arr. Jostein Saxegaard
 • Beati quorum via Charles Villiers Stanford

Rytmisk kurs for kvinnelige korledere

Instruktør: Merel Martens

Merel Martens fra Nederland har gjestet Sommerkorskolen to ganger tidligere. Hun har inspirert mange deltakere med sin innfallsvinkel til arbeid innen rytmisk korledelse.
I utviklingen innen rytmisk korledelse i Norge ser vi en tendens til at kvinnelige instruktører danner nye ensembler bestående av kvinner, eller at etablerte damekor spesialiserer seg på rytmisk musikk.

Derfor ønsker vi denne gangen å tilby kurset med Merel Martens for kvinnelige korledere. Med det vil repertoaret som øves inn i gruppen få direkte relevans for de korene/ ensemblene som representeres.

Repertoar:

We will work on 2 scores:

 • That Man – Caro Emerald (a bit jazzy)
 • Empire State of Mind – Alicia Keys (poppy)

You don't have to prepare the scores yet, you'll have to teach a part of it in the course.

Next to that we will talk about:

 • How do you arrange for (female) voices in pop & jazz music?
 • How to use the creative ideas from your group members in your arrangements.
 • Instand composing with an ensemble
 • Rehearsal methods and games for intonation, blending,, rhythm, interpretation and presentation.

Merel Martens er kordirigent, arrangør og coach. I mai 2015 fikk hun en mastergrad i Rytmisk korledelse fra Royal Academy of Music, Danmark, studerte med Jim Daus Hjernoe og Jesper Holm, med høyest mulig karakterer. Hun har også fått undervisning av Peder Karlsson (eks-Real Group) og Roger Treece (Bobby McFerrin). Merel leder blant annet de prisbelønte vokalgruppene "Pitch Control" og "VOÏSZ Vocal Project" i Nederland. I tillegg er hun vokal coach for den profesjonelle gruppen "The Junction".

I september 2014 grunnla Merel "Dutch Organic Choir": En a cappella gruppe basert på rotert lederskap og stilfri​ original musikk. Siden november 2015 har Merel brakt metoden "Det Intelligente kor" til to nederlandske konservatorier; med tilbud om korlederutdannelse og mastergrad i denne ganske nye disiplinen. Du kan lese mer om Merel på www.merelmartens.eu

Klikk her for pris og påmelding til dette kurset.

Dirigentkurs - nivå 3 ​

Instruktør: Helene Stureborg

Kurset er for dirigenter som allerede har god og grunnleggende slagteknikk, og som har god erfaring med kor og kordireksjon. ​

Helene Stureborg har organisteksamen og diplom i kordirigering fra Kungliga Musikhögskolan (KMH). Hun studerte med lærere som Gustaf Sjökvist, Eric Ericson og Kjell Ingebretsen. Hun har siden 1990 jobbet som musikklærer på Stockholms Musikgymnasium og parallellt med dette undervist kordirigering ved KMH. I 2002 overtok hun som dirigent for Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör, og i 2011 startet hun Helene Stureborgs Kammarkör. Med disse korene har hun vunnet mange korkonkurranser internasjonalt. Helene er også mye brukt som instruktør, både nasjonalt og internasjonalt.

Repertoar

 • W Stenhammar - I Seraillets Have ur Tre körvisor
 • Ann-Sofi Söderquist - What is life?
 • Damian Mocnik - Verbum superbum
 • E Rautavaara - Malaguena ur Suite de Lorca
 • J Gardner - Tomorrow shall be my dancing day
 • G Hahn - Rondo Lapponico

Klikk her for pris og påmelding til dette kurset.

Dirigentkurs - nivå 4

Instruktør: Hirvo Surva (Estland)

Kurset retter seg mot ambisiøse dirigenter som her kan få jobbet grundig med detaljene i musikken. De som søker dette kurset forventes å ha grunnleggende kunnskap innen gehørtrening og musikkteori.

Søkere til nivå 4 må sende en kort CV, og et opptak av deg selv i prøve og konsert. Varighet maks 15 minutter. I tillegg må du skrive kort om hvorfor du vil være med dette kurset, ca 4-5 linjer.​

​CV, beskrivelse om h​vorfor du vil delta på kurset, samt dokumentasjon på video sendes Norges Korforbund på epost sks2021@kor.no innen 1.3.2021.

Kurset har plass til 6 aktive deltagere, men det vil også være mulig å delta som passiv.

Om Hirvo Surva

Hirvo Surva er kormester ved Nasjonaloperaen i Tallinn. Han er dirigent for The Estonian Opera Boy’s Choir, guttekoret Kalev, med gutter fra hele Estland, samt the Revalia Male Chamber Choir. Norges Korforbund arrangerte i 2016 en dirigentreise til Tallinn hvor vi fikk oppleve Hirvo Surva sin fantastiske metode når han jobber med unge stemmer, hvordan han på fasinerende vis leder dem inn i musikken. Hirvo Surva er professor i korledelse ved Estonian Academy of Music and Theatre og har også vært gjesteprofessor i korledelse ved University of Oregon, USA. Han tilhører den rike sangtradisjonen i Estland, hvor de enorme sangfestivalene er med og bygger landets identitet. Hirvo Surva har vært kunstnerisk leder for flere av disse store sangfestene. Han har mottatt mange utmerkelser for sitt arbeid, og er mye brukt som dommer i korkonkurranser.

Repertoar

 • Cyrillus Kreek Requiem first part and sanctus with piano
 • Veljo Tormis Jaanilaulud
 • Veljo Tormis Sügismaastikud / autum landscapes
 • Arvo Pärt bogoroditse devo
 • Sergei Rachmaninov Bogoroditse devo

Klikk her for pris og påmelding til dette kurset.

Øvingskoret

Alle dirigentkursene kommer til å bruke øvingskoret. Øvingskoret består av 16 sangere på høyt nivå.


Bjørn Borge - leder av Øvingskoret


Bjørn Borge vil lede Øvingskoret på årets Sommerkorskole. Bjørn er utdannet kantor og pedagog ved Trøndelag Musikkonservatorium og har diplomeksamen i kordireksjon fra Norges Musikkhøgskole. Han er dirigent for koret Ad libitum i Trondheim og er engasjert som instruktør i mentorordningen for kordirigenter. Tidligere har han vært kantor i Gildeskål, Heimdal kirke, fungerende domkantor i Nidaros domkirke samt vært dirigent for flere kor.

Repetitør Sara Aimée Smiseth

Sara Aimée Smiseth blir med som pianist og repetitør på årets Sommerkorskolen. Hun avsluttet masterstudiet i utøvende solo klaver ved Norges Musikkhøgskole i 2013. Som solist har hun siden det fremført rundt sytti konsertkåserier på større og mindre scener i inn- og utland. Til daglig jobber Sara som frilanspianist, og er dessuten tilknyttet Den norske Opera & Ballett som pianist og formidler. Hun har erfaring som akkompagnatør og repetitør for noen av Norges fremste kor og hyres jevnlig inn av ensembler som Det norske Solistkor, Schola Cantorum og Oslo Domkor. Hun har turnert med norske kor i blant annet USA og Japan, og har dessuten medvirket som korakkompagnatør på flere innspillinger. Dette er fjerde gang Sara er pianist på Sommerkorskolen.