Forside / Om oss / Våre distriktsledd / Sør- og Østlandet / NK Oslo-Akershus / Oslo-Akershus aktiviteter / 10. februar 2024: Urfremføring av Ketil Bjørnstads "Jag etter vind"

10. februar 2024: Urfremføring – "Jag etter vind" av Ketil Bjørnstad

10. februar 2024: Urfremføring – "Jag etter vind" av Ketil Bjørnstad

Ketil Bjørnstad, München 2018. Foto: PJ Krebs

Ketil Bjørnstad, München 2018. Foto: PJ Krebs

Verdenspremiere med Ketil Bjørnstads verk JAG ETTER VIND, 10. februar 2024 kl. 18.00
Ketil Bjørnstad har komponert et helt nytt korverk som skal urfremføres i Oslo domkirke lørdag 10. februar 2024. Teksten er en bearbeidet versjon av "Forkynneren", en filosofisk tekst fra Bibelen, som er like aktuell i dag, som da den ble nedtegnet; «Alt har sin faste tid, alt som skjer under himmelen, har sin tid…». 
Forkynneren er en tekst som fortjener oppmerksomhet som helhet. Den er formet som en slags enetale, en filosofering rundt temaet meningen med livet. Eller fortolket: Den manglende meningen med livet. I vår fragmenterte verden finnes det ikke mange slike tekster som kommuniserer på tvers av tid, kjønn, alder, religioner, religiøse og sekulære. Uavhengig av tolkning, kan vi alle relatere til eksistensielle spørsmål som tekstens hovedperson stiller, og som mennesker har stilt seg selv gjennom århundrer.
Det er Catharina Jacobsen som har bearbeidet teksten fra Forkynneren til "Jag etter vind".

Det kan være vanskelig å finne mening og håp i en verden som er preget av klimakatastrofer, krig og konflikt. Krig er en av de mest ødeleggende kreftene i menneskehetens historie, og klimautfordringene vi står overfor er overveldende og urovekkende.

Norges Korforbund Oslo-Akershus er samarbeidspartner i prosjektet. 
Denne storsatsingen skal representere hele korlivet - det betyr halv- og helprofesjonelle sangere og amatørsangere i alle aldre. Koret, på 70-100 deltakere, vil bli akkompagnert av profesjonelle musikere: Ketil Bjørnstad (flygel), Stefan Ibsen Zlatanos (cembalo/kapellmester) Nils Økland (fiolin og hardingfele), Hanne Rekdal (fløyte og fagott), Ellen Brekken (bass),  Helge Andreas Norbakken (slagverk). 

Solist er barytonsangeren Brynjar Onsøien. 

Det vil bli gjort opptak av konserten med tanke på CD-utgivelse.

Nordstrand Musikkselskaps kor er basiskor, i tillegg har i overkant av 50 prosjektsangere vært med kjernekoret gjennom høsten 2023 og frem til urfremføring 10. februar 2024. Nordstrand Musikkselskaps kor (NMS) er et blandetkor med 35 «godt voksne» og erfarne sangere. Tore Brox er korets faste dirigent, og leder innøvingen av det nye verket.

Det semiprofesjonelle ensemblet GAEA med unge kvinnelige sangere er også med på urfremføringen. I tillegg vil sangere fra Oslo Domkirkes Gutterkor (dir. David Maiwald) og Trefoldighet Jentekor (dir. Edle Stray-Pedersen) delta.
Vi gleder oss til urfremføring og verdenspremiere kl.18.00 lørdag 10. februar 2024 i Oslo domkirke. Velkommen!
Billettsalg via Ticketco>>>

 ///

Historien bak verket:

I 2011 ble Ketil Bjørnstads kantate Soloppgang uroppført i Universitetets aula. Den ble skrevet til Nordstrand Musikkselskaps kor i anledning deres 70-års jubileum. I april 2013 ble kantaten framført i Oslo domkirke av et prosjektkor i regi av Norges Korforbund Oslo-Akershus.

Ti år senere, var tanken å følge opp med et nytt verk, men pandemien satte en midlertidig stopper for prosjektet. I begynnelsen av fjoråret sa Norges Korforbund Oslo-Akershus seg villig til å gå inn med midler og støtte, og et nytt prosjektkor ble satt sammen med NMS.

Som prosjektets samarbeidspartner vil Norges Korforbund Oslo-Akerhus tilrettelegge for at det nye verket videreformidles til andre kor og distriktsledd i Korforbundet for å stimulere til nye framføringer av JAG ETTER VIND over hele landet.

Teksten til JAG ETTER VIND er hentet fra det gamle testamentets Forkynneren. Bibelens eneste filosofiske tekst er kanskje skrevet av Kong Salomo, eller kanskje ikke. De lærde strides. Tankene og livsvisdommen den formidler er imidlertid tidløs. Den snakker til oss på tvers av alder, religion, og livssyn.

Catharina Jacobsen har bearbeidet teksten til JAG ETTER VIND/Forkynneren. Bibelteksten er hentet fra NO78/85 og Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse.

Verket er komponert av Ketil Bjørnstad for solist, kor og orkester til baryton Brynjar Onsøien og Nordstrand Musikkselskaps kor.

///

For mer informasjon kontakt:
Norges Korforbund Oslo-Akershus: musikk@nkoa.no

Catharina Jacobsen (prosjektleder "Jag etter vind"): catjac@online.no